Atentie la oi!

Ce faci cand esti fan Top Gear si vezi ca de fiecare data cand vor sa testeze o masina foarte buna au urmatoarea replica: unde este cel mai bun drum de testat o masina? bineinteles, in Scotia! …ma refer la primele serii, cand nu aveau buget sa testeze aceeasi masina pe trei continente diferite in acelasi episod. Ei bine, cititi pana la capat si veti afla ce trebuie facut.

 

Impulsionat de acest miraj, am vrut sa vad acele drumuri. M-am dus in Scotia, am inchiriat o masina cu volanul pe partea dreapta si am inceput sa conduc pe “contrasens”. Tot din dorinta de a descoperi acele drumuri, am ales ca intr-un tur de aproape doua saptamani sa nu-mi fac nicio rezervare la niciun hotel. Am mers pe ideea ca acolo unde imi place, ma opresc. Si bine am facut.

 

Dar, sa o luam cu inceputul. Ce stiam pana in acel moment despre Scotia: ca exista un nemuritor pe nume McLoud si exista un Braveheart pe nume Wallace. Le-am gasit in Scotia? Ohh, da… atata vreme cat ai un GPS nu foarte exact actualizat si debifezi rutele cu autostrazi, ai ocazia sa vezi niste drumuri si niste peisaje care iti vor depasi asteptarile. Si multa istorie. Si un popor absolut diferit ca mentalita fata de cel britanic.

 

Este bine cunoscut faptul ca britanicii sunt niste oameni rezervati, calculati si reci. Dar in Scotia lucrurile stau altfel. Neavand cazare, am decis intr-o zi de vineri sa merg cu ferry-ul pe o insula. Urmatorul ferry de intoarcere era abia luni. Asa ca, trebuia sa gasesc un loc unde sa stau. Fiind vara, toate pensiunile erau ocupate, am fost nevoit sa bat la usa unei case. Nu numai ca m-au primit inauntru si mi-au gasit un loc unde sa stau, dar m-au trimis la dna McLoud. Nici nu se putea mai scotish de atat 🙂 .Felul in care am fost primit in acea casa ar depasi chiar standardele unui hotel de 5 stele. Practic, ea se bucura atat de mult de oaspeti, incat ne considera de-ai casei. Exact asta face diferenta intre mentalitatea britanica si cea scotiana in ceea ce priveste ospitalitatea. Si da, am repetat acelasi experiment de trei ori in Scotia, si la fel de bine am fost primit. De fapt, chiar si acum imi aduc aminte exact unde erau casele in care am stat, camerele, chiar si micul dejun, toate acestea, datorita felului in care am fost primit.

 

Dar sa revenim. Odata ce ati ajuns in Scotia veti merge catre Edinburgh, cel mai mare, si de altfel, cam singurul oras din Scotia (alaturi de Glasgow). As zice ca este un oras care ar trebui sa fie infratit cu Branul nostru. Toate cladirile sunt cenusii, exista legende despre un oras subteran in care traiau saracii din secolele trecute, totul este invaluit in mister. Majoritatea cladirilor din Edinburgh sunt imbracate intr-o negura cenusie, ca si cum de-a lungul timpului, nimeni nu ar fi vrut sa reconditioneze vreun monument. Sigur n-o vor face nici de acum inainte, pentru ca farmecul orasului este unic. Cetatea din Edinburgh merita vazuta, deoarece este deasupra orasului, si de acolo veti avea o imagine de ansamblu si completa asupra orasului “cenusiu”.

sc_1

Dupa Edinburgh mai aveti un mic pas pana sa vedeti Highland-ul. Trebuie sa treceti pe la Muzeul lui Wallace in regiunea Stirling, sa vedeti sabia cu care a infrant Anglia. Eventual aveti sansa sa zariti si monstrul din Lochness. Personal cred ca amandoua sunt mituri. Sabia nu poate fi transportata decat cu un autoturism, deci, destul de greu sa te lupti cu ea, iar in Lochness, veti putea cumpara toate combinatiile de suveniruri cu Nessie – asa este alintat marele monstru.

sc_2

Acum sunteti in Highland. De fapt, de aici incepe Scotia. Niste munti impunatori imbracati in verde din cauza umezelii si a climei, un peisaj pe care nu-l veti gasi in alta parte a lumii. Drumuri serpuite printre munti, hanuri parca desprinse din romanele lui Dumas cu muschetari, castele, multe lacuri limpezi ca lacrima, totul este rupt din basme, este locul in care imaginea dintr-un film sau dintr-o poza, nu pot reda realitatea asa cum este de fapt.

 

Pentru a ajunge pe urmele prezentatorilor de la Top Gear, trebuie sa urcati spre nord prin Highland cu destinatia Insule Harris of Lewis. Inainte de a ajunge la aceste insule, va trebui sa innoptati cat mai aproape de Invernes.

sc_3sc_4

Aici, nu va veti dezlipi ochii de la Eilean Donan Castle. Un castel in mijlocul celui mai linistit lac. Totul este incojurat de o liniste impunatoare si de o priveliste magnifica.

sc_5sc_6

Ferry-ul trebuie sa-l luati din orasul Uig de pe Isle of Skye cu destinatia Tarbet, Isle of Lewis.

Dupa o asa relaxare, ajungem pe extremitatea nordica a Marii Britanii, Insulele Lewis si Harris. Ce gasim aici? Ce au gasit prezentatorii de la Top Gear? Munti, drumuri serpuite cu o sigura banda de mers (pe sens si contrasens) si un sigur semn de circulatie: Atentie la oi! Fara limite de viteza, fara semafoare, fara treceri de pietoni. Din pacate o masina inchiriata nu va va pune in pielea prezentatorior de la Top Gear dar nici dezamagit nu veti fi. Cu siguranta veti termina un rezervor de benzina in scurt timp, de aceea, ar fi bine sa faceti plinul inainte sa va urcati pe ferry in orasul Uig, benzina fiind mai scumpa pe insule. Va recomand sa alimentati in Kyle of Lochalsh sau Inverness.

sc_7

Dar sa vorbim un pic de aceste doua insule. Probabil semnul cu „atentie la oi” a fost foarte bine ales, deoarece este imposibil sa le ratezi. Fiecare localnic isi marcheaza turma de oi cu o culoare, mai exact, vopsesc bietele oi cu spray-ul, astfel incat fiecare stie cum sa-si recunoasca oile. Desi pare amunzat, dupa cateva zile va veti obisnui cu ele.

 

Chiar daca aceste insule reprezinta de fapt o singura insula in lungime de 100 km, departajarea fiind mai mult administrativa, am observat o oarecare rivalitate intre localnici legata de cea mai frumoasa insula. Cei din Lewis spun ca a lor este ce mai frumoasa, iar cei din Harris ca a lor e cea mai frumoasa. Dar cand cei care s-au nascut in Lewis spun ca Harris este cea mai frumoasa, atunci nu mai niciun dubiu. De ce? Pentru ca in Harris veti gasi plaje de sute de metri cu nisip fin care se intind chiar la poalele muntilor. Exista o plaja similara cu cea din insulele exotice asa cum o vedeti in brosuirile agentilor de turism. Doar ca, in loc de snorkeling sau scufundari, puteti face windsurf.

sc_8sc_9

In drumul de intoarcere, in toate magazinele de suveniruri si nu numai, veti gasi emblematicele pulovere si kilturi din lana autentica scotiana. Nu incercati sa transformati lirele in roni, pentru ca nu le gasiti in alta parte. Sunt unice. Mai mult decat atat, in Edinburgh puteti chiar vizita o astfel de fabrica in care totul se face manual.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *