Cu bicicleta la poalele Cindrelului

Intr-o zi de august destul de calduroasa, dar cu amenintarea unor nori de furtuna inspre Cindrel, prezenta pe tot parcursul zilei, am plecat din Tocile – Sadu intr-un traseu de aproape 65 de kilometrii pe soseaua care ajunge tocmai in Transalpina, dincolo de Jina.

Bicicletele erau nerabdatoare sa parcurga un traseu asfaltat pe toata portiunea lui avand tot timpul in stanga noastra primele culmi ale Cindrelului, asa ca am plecat pe o portiune de traseu deja parcusa si in anii trecuti cand ne indreptam spre Paltinis.

map

In Rasinari am parasit drumul care mergea spre Paltinis si am pornit pe soseaua care urca la dreapta peste dealuri abrupte.

Si au tot tinut-o asa, in coborari si urcari pana in Poplaca, pe o portiune destul de placuta, in care cate un palc de padure insotea curbele stranse, asemanatoare pentru jumatate de kilometru chiar cu Transfagarasanul.

Dupa Poplaca, drumul se intinde insa plat, de-a lungul unui camp care lasa vizibilitate in toate partile, cu multiplele lui parcele si locuri de pasunat.

Pana in Orlat mergem de-a lungul raului Cibin si cu ocazia asta aruncam o privire spre dreapta unde in zare se zaresc DN1 si chiar A1, cu traficul lor.

DSCF1525

Dupa ce trecem de Manastira Orlat (vezi poza de mai jos), in loc sa o apucam insa in acea directie la dreapta spre A1, urmam drumul spre Sibiel la stanga, intr-o zona plina de fanete si case risipite pe dealuri.DSCF1528

Sibielul are un farmec aparte, iar la Muzeul icoanelor pictate pe sticla sunt intotdeauna vizitatori veniti cu autocarele de peste tot. Am vizitat muzeul acum cativa ani, dar acum parcurgem traseul mai departe, dupa o vizita in magazinul de artizanat din centrul satului.

Zona este plina de “catarari” si pana in satul urmator, Vale, treci din nou pe langa fanete si livezi.

Ajunsi in Saliste, ne odihnim intr-un parculet cochet aflat langa primarie, la umbra copacilor, si facem o pauza pentru o inghetata si un biscuit.

DSCF1533

Raul Saliste, desi destul de tulbure, este amenajat cu gust, iar malurile sale sunt un adevarat parc verde.

DSCF1534 DSCF1535Dupa Saliste, drumul intra intr-o zona in care dealurile se inalta mult in stanga noastra si parcurgem satele Gales si Tilisca. Dupa acestea urmeaza o zona salbatica pe care doar satul Rod, agatat pe dealuri il mai intrerupe, sat care pare rupt de lume – padurile il inconjoara si nimic nu deranjeaza linistea.

Iti vine greu sa crezi ca doar la cativa kilometri se afla celebrul viaduct de la Aciliu de pe A1.

Valea se deschide apoi si se zareste Poiana Sibiului.

Poiana Sibiului

Din Poiana Sibiului, unde drumul pare mereu in reparatii, nu mai este mult pana in Jina, deja celebra prin ciobanul Ghita si descalecatorul (de pe atv) Cabral.

Jina

Aici este sfarsitul lungii calatorii cu bicicleta. Drumul insa merge mai departe si il poti strabate, daca nu vrei sa te intorci la punctul de plecare, asa cum am facut noi, si continua intr-o urcare extrem de abrupta pe o sosea asfaltata acum cativa ani care ajunge in Transalpina.

Zona insa este supusa alunecarilor de teren si se pare ca aceasta strapungere este in pericol in urmatorii ani, desi era o scurtatura excelenta spre Sibiu, pentru a nu mai ocoli din Transalpina pana in Sebes.

Inchei aici articolul despre aceasta minunata sosea, departe de traficul obisnuit si strabatuta destul de rar doar de masini ale localnicilor. Arunc doar o ultima privire peste dealurile de la marginea Jinei si stiu ca ma voi intoarce mereu aici.

Jina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *